Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok

Pronas kert

A kert -előzetes egyeztetést követően- látogatható.

Keressétek

                        - Soós Zoltánt (06-20/9974-290), vagy

                        - Mesics Józsefnét, Klárit (06-70/6332-339) !

Lehet érdeklődni, jelentkezni elektronikus levélcímünkön is : pronas.sztg@gmail.com .

Röviden a PRONAS-kertről

Fenntartható Fejlődésért Szentgotthárdon (Zöld Szentgotthárd) program keretében haszonkölcsön-szerződést kötöttünk a várossal, s az Akasztó-dombon kapott területen 2012 tavaszán őshonos gyümölcsfák telepítésébe kezdtünk. A fák zömét Kovács Gyula ajándékozta az egyesületnek.

A kertet kerítéssel vettük körbe a vadkárok megelőzésére. Az agyagtalajú, özönnövényekkel sűrűn benőtt, hepehupás területet vékony földréteggel kiegyenlítettük, majd fűvel és fehérherével szórtuk be.

A felesleges csapadékvizet árkokkal egy tókába vezetjük. A csemetéket, a kialakított zöldség- és fűszerkertet gondosan ápoljuk. Talajjavításra ló- és kecsketrágyát, illetve saját komposztot használunk. A vegyszereket kerüljük, természetes, „öko”-módszerekkel védjük növényeinket.

Telepítettünk számos madárodút (és denevérodút), felszereltünk egy katicabogár-telelőt, eszkábáltunk egy rovarhotelt. Farakás rejti a siklókat, gyíkokat, egy T-fa pedig a ragadozó madarakat várja.

A kert története korábbi írásainkban:

a kezdetek, 2012 tavasza...

2012 nyara, ősze...

2013 tavasza...

2014 nyara

Jelenleg ilyen fáink vannak:

Bőralma, pónyik, batul, rétesalma, csörgőalma, téli alma, arany pármen, sárgacsíkos téli alma, tányéralma, Rudolf-alma (carjevič), húsvéti rozmaring, piros pogácsa alma, birsalma; vajkörték, mézkörte, papkörte, piros körte, Petőfi körte; korai- , hólyagos- és ropogós cseresznye; ringló szilva, kék ringló; egy ismeretlen eredetű meggy és őszibarackfa. Ültettünk még nem őshonos jonathán almát és Stanley szilvát is; ha kibírják vegyszerek nélkül és teremni fognak, akkor helyük lesz a kertben.

Zöldségből saláta, paprika, paradicsom, hagyma, bab, cékla és tökfélék...

...míg fűszerekből  kapor, kamilla, menta, citromfű és levendula található a kertben. A bővítés folyamatban van.


Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •