Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 09
  • 26
  • 2012

Wilfried Schimon kitüntetése


A Rába-habzás ma már remélhetőleg történelem. Közismert, hogy a szennyezés főleg 2007-ben váltott ki óriási lakossági tiltakozást. Az osztrák kormány kénytelen volt a jelenséggel komolyan foglalkozni, megalakult egy akciócsoport, amely számos feladatot határozott meg.


A képen    Woki Zoltán ,    Wilfried Schimon   és   Szalay-Bobrovniczky Vince  látható.

 

Ausztria az elmúlt 5 évben 17 millió Eurót (kb. 5 milliárd Forintot) fordított a Rába vízminőségének javítására. Mindhárom osztrák bőrgyárban kiegészítő beruházásokkal javították a szennyvíztisztítás hatékonyságát, számos vizsgálatot végeztek az okok feltárására, szigorították a szennyvíz kibocsátási előírásokat.

Gátfelújítási beruházások indultak, amely során javul az árvízvédelem, a halak és a vízi turisták számára átjárhatóvá válnak a duzzasztógátak.

Fenti munkák beindítását, irányítását, koordinálását Wilfried Schimon, az osztrák környezetvédelmi minisztérium vízügyi szekcióvezetője végezte.

Magyarország köztársasági elnöke Wilfried Schimon részére „a Rába folyó vízminőségének helyreállítása és a magyar-osztrák vízügyi kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében végzett elkötelezett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta”, amelyet Magyarország ausztriai nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince adott át 2012. szeptember 25-én a bécsi magyar nagykövetségen.

A fogadáson jelen volt Ausztria valamennyi vízügyi hatóságának, továbbá a bőrgyárak vezetői, környezetvédelmi szakemberei. Magyarországról egyedül a Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) alapító elnöke, Woki Zoltán kapott meghívást.

Mind a kitüntetés indoklásában, mind Wilfried Schimon köszönőbeszédében többször elhangzott az osztrák hatóságok eredményes együttműködése a PRONAS-szal.

Mindezt Woki Zoltán egy fényképes diavetítéssel mutatta be, hogyan váltott a PRONAS a kezdeti konfrontatív fellépésről (demonstrációk, tüntetések) a kooperatív együttműködés irányába, és milyen javaslatokkal, kezdeményezésekkel, tevékenységekkel igyekezett elősegíteni a Rába vízminőségének javítása érdekében végzett munkálatokat.

A PRONAS ezzel az összeállítással köszöntötte a szekcióvezetőt, amelynek CD-re írt változatát az előadás után átnyújtotta Wilfried Schimon részére.

A PRONAS 21 pontos javaslatrendszert dolgozott ki, számos jég-és habmintát szolgáltatott elemzésre, táblázatokban és diagramokban vezette a habzás intenzitását, fényképeket küldött a nagyobb habzások idején, öt alkalommal kapott meghívást a bécsi környezetvédelmi minisztériumba kölcsönös tájékoztatás és tapasztaltcsere céljából, többször meglátogatta a bőrgyárakat. Az érintettek egyetértettek abban, szinte példa nélküli, hogy egy magas rangú állami hatóság és egy civil szervezet között ilyen rendszeres és eredményes, határon átnyúló kapcsolat alakuljon ki.

 


Címkék: Rába

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •