Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 08
  • 30
  • 2011

Látogatás a wollsdorfi bőrgyárban


Az elmúlt években a Rába mellett üzemelő három bőrgyár és a bécsi Környezetvédelmi Minisztérium több alkalommal meghívta a PRONAS vezetőségét, hogy tájékoztatást adjanak a szennyvíztisztítás területén bevezetett intézkedésekről, beruházásokról. Augusztus 25-én a wollsdorfi bőrgyár meghívásának tett eleget a PRONAS, ahol Andreas Kindermann gyárigazgató és Siegfried Figoutz környezetvédelmi vezető fogadta Soós Zoltánt, Kiss Katalint és Woki Zoltánt.


A Wollsdorf Leder 2008 októberétől hajt végre lényeges technológiai fejlesztéseket, beruházásokat több lépcsőben.

90 %-kal csökkentették a naftalinszulfonát felhasználást, üzembe állítottak egy úszóiszap tisztítót, mésztej adagolót, szelektort, automatizálták a biológiai tisztítót, bevezették a kémiai és biológiai kicsapatási technológiát és az ún. finombefolyásos rendszert.

A legújabb beruházás eredményeként már flotációs (lebegtető) berendezés és aktív szénszűrők is üzemelnek egy teljesen új épületben, továbbá egy korszerű szennyvíziszap víztelenítő.

Mindezek hatékony működéséről, az automatikus feljegyzésekről, laboratóriumi vizsgálatokról az üzemlátogatás során a PRONAS vezetősége is meggyőződhetett. A kezdeti és a tisztítási fázisok utáni szennyvíz színe is jól mutatta az óriási különbséget. A szennyvíztisztítás teljes rendszerét az illetékes osztrák vízügyi hatóság is ellenőrzi kéthetente, továbbá szúrópróbaszerűen. Amennyiben csak egy előírt paramétert is túllépnének, már jelentős pénzbüntetéssel kellene számolniuk.

A korábban kibocsátott szennyvíz terhelés (emisszió) a fejlesztések hatására 60%-kal csökkent, egyértelműen javultak a kibocsátási paraméterek, így már most teljesítik a csak 2013. január 1-től életbe lépő szigorúbb előírásokat. Mindezeket az osztrák vízügyi hatóság vizsgálatai is megerősítették.

A lényeges beruházások ezzel lezárultak, amelyek teljes költsége megközelíti a 4 millió Eurót, átszámítva 1 milliárd Forintot. Az új berendezések működtetése, karbantartása, energiafelhasználása további 300.000 Euró (kb. 82 millió Ft) többletkiadást jelent évente.

A továbbiakban még bizonyos vegyszerek kiváltását tervezik környezetbarátabb szerekre ill. a krómcserzés redukálását.

Hogy ma már mennyire komolyan veszik a magyarországi jelzéseket, azt az is bizonyítja, hogy a Rába vízállásához igazított szennyvíz bevezetési mennyiséget nem a wollsdorfi, hanem a Magyarországhoz legközelebbi (Neumark) automata mérőrendszer által mutatott vízálláshoz igazítják.

A látogatás során több pontosítás és kérdés mellett egy provokatív kérdést is feltettünk:

Műszakilag lehetséges-e a szennyvizet a bemutatott szennyvíztisztító rendszer megkerülésével a Rábába engedni?

A válaszban elismerték, hogy ez elvileg lehetséges, de hosszasan sorolták, ez miért elképzelhetetlen, miért lenne óriási a rizikó.

Először is nem azért ruháztak be 4 millió Eurót, hogy ne használják a rendszert. Másodszor, a sok hatósági ellenőrzés mellett bármikor várható előre be nem jelentett ellenőrzés is, igen jelentősek lennének a büntetési tételek. Továbbá a saját rendszerük automatikus feljegyzései, valamint a Rába- menti első automata mérőállás adatai azonnal lelepleznék a manipulációt. Az anyagi és erkölcsi kár óriási lenne.

A Boxmark jennersdorfi bőrgyárában is most zárult le egy jelentős szennyvíztisztítási beruházás, melyet szeptember közepén mutatnak be a  PRONAS-nak.


Címkék: Rába Wollsdorf bőrgyár hab

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •