Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 09
  • 30
  • 2011

Látogatás a jennersdorfi bőrgyárban


A Rába mellett üzemelő három osztrák bőrgyárban jelentős szennyvíztisztítási fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. A PRONAS vezetősége a feldbachi és wollsdorfi bőrgyár után szeptember 29-én a Boxmark jennersdorfi gyárát is meglátogatta, amely alapvetően a bútoripar számára gyárt bőrbevonatokat.


A meglévő szennyvíztisztítási rendszer bővítését, kiegészítését 2010. augusztus hónapban kezdték el és közel 1 év alatt hajtották végre. Egy teljesen új épületben aktív szénszűrőket, úszóiszap tisztítót (flotáció), kicsapatási technológiát helyeztek üzembe. Teljesen új vezérlési rendszert vezettek be mind a meglévő, mind az új berendezéseknél. A megfelelő működést, a határértékek betartását az osztrák vízügyi hatóságok vizsgálatai is megerősítették.

A még hatékonyabb szennyvíztisztítást jól illusztrálták azok az üvegedényekben bemutatott próbák, amelyeket a kiindulásnál, a műveletek között és a végső állapotban vettek.

A beruházás összköltsége 2,1 millió Euró (kb. 590 millió Ft) volt, amely felét az osztrák állam ill. Burgenland tartomány biztosította.

A látogatás során vendéglátónkkal, Dieter Knoppek környezetvédelmi vezetővel kielemeztük a PRONAS habskálán rögzített adatait, továbbá a bécsi Környezetvédelmi Hivatal legújabb vizsgálati jelentését. Ehhez a mintákat a Rába teljes osztrák szakaszán, továbbá Szentgotthárdnál vették.

A jelentős bőrgyári fejlesztések javították a Rába vízminőségét, de ennek ellenére időnként még mindig látható hab a Rábán. Ezek a habzások azonban már nem olyan intenzívek, mint korábban. A habzáshoz sok más tényező, pl. természeti okok, mezőgazdaság, állattartás, más ipari üzemek stb. is hozzájárulhatnak, így annak teljes megszűnése a későbbiekben sem várható.


Címkék: Boxmark bőrgyár Rába hab

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •