Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 08
  • 28
  • 2014

Kék folyosók szerepe a természeti sokszínűségben


A győri Reflex Környezetvédő Egyesület az Európai Unió Víz keretirányelve (VKI) alapján, mely vizeink jobb ökológiai állapotának elérését tűzte ki célul, egy 14 hónapos vizsgálatokra és javaslatokra épülő programot végzett a térség vízfolyásainál. A program külön elemezte a felszíni vizek és a helyi klíma kölcsönhatását, kiemelt figyelemmel a vízvisszatartás (duzzasztás) okozta konfliktusok kezelhetőségére. Így meghatározó szerepet kapott a projektben a Rába és duzzasztógátjai.


Augusztus 13-án Körmend és Szentgotthárd között járták be a folyó környezetét (Pinka-torkolat, Láhn-patak, Lapincs árapasztó vápa), majd este a PRONAS-kertben kötetlen szakmai kerekasztal megbeszélésre került sor.

Másnap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága adott otthont a program értékelő fórumának. A térség civil zöld szervezetei mellett (a PRONAS-t Schvarcz József és Kiss Katalin képviselte) a természetvédelem szakemberei mondták el tapasztalataikat e témában. Külön érdekessé tette az értékelést az a szélsőség, hogy a program futamideje érintette a múlt évi aszályos és az idei csapadékos hónapokat.

A projektgazda Reflex Egyesület az elemzések összefoglalásaként bemutatta az elmúlt években végzett beavatkozások előnyeit és hátrányait. Elhangzott, hogy a Rábán lévő hat duzzasztógát - az elsősorban áramtermelési célú fejlesztések kapcsán - hallépcsőkkel egészültek ki (Nick, Ikervár, Szentgotthárd), melyek kismértékben, de igazolhatóan betöltik funkciójukat. (Körmendnél, Csörötneknél és Alsószölnöknél nincs, vagy tönkrement a hallépcső.) A magyar Vízgyűjtő-gazdálkodási terv 2-es (VGT-2) fázisánál fontos elemként kell ezeket a tényeket újraértékelni. A Reflex ez irányú javaslatával összecsengenek a napokban társadalmi vitára bocsátott Rába Natura 2000-es fenntartási tervei (Győr-Moson-Sopron és Vas megye) is.

A kék folyosó elv (hosszirányú átjárhatóság) mellett a Reflex monitorozta a helyi szintű vízkészletekkel való gazdálkodáshoz kötődő beruházásokat is. Pozitív tapasztalatokat mutatott be Lajtmann József vetítéses előadása a korábbi és sikeres hanyi elárasztások, a Csörnöc-Herpenyő vízfolyás újraélesztése mellett a Holt-Rába vízutánpótlására. A jelenleg kivitelezés alatt lévő, Koroncó melletti beruházás egyik jó példája a Víz keretirányelv alkalmazásának.

A rendezvényen felszólalt Schvarz József, a PRONAS elnökségi tagja két helyi témát illetően. Arra kérte a szervezőket, hogy nyújtsanak szakmai segítséget a Szentgotthárd határában egykor működő, a Rába energiáját felhasználó Wagner-malom környékének feltérképezéséhez és idegenforgalmi látványossággá történő minősítéséhez. Egy tájékoztató, valamint a létesítmény hajdani működését bemutató ismeretterjesztő tábla létrehozását is szorgalmazta. Kitért továbbá a Rába folyón érkező uszadékfa problémájára, melyek még a gyakorlott vízi turistákra is veszélyt jelentenek. 

Az őriszentpéteri fórum előadásai között szerepelt még a bakonyi patakok természeti sokszínűségének megőrzése, a Natura 2000-es tervek bemutatása, a VGT-2-ben való civil részvétel fontossága, valamint a Balaton minőségi és mennyiségi kondíciójának ismertetése.

A Reflex Egyesület Zöld Forrás programját a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

 


Címkék:

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •