Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
 • 11
 • 07
 • 2014

Befejeződött a fenntartható életmód kampány


A helyi lakosok és a helyi természeti környezet harmonikus viszonyának erősítése, a települési természeti környezet bemutatása és a hozzájuk kapcsolódó fenntartható viselkedésminták ösztönzése volt a program fő célkitűzése.


A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért koordináló tevékenysége mellett a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Csalán Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás Egyesület együttműködésében Győr és környéke, az Őrség, a Balaton-felvidék környéke, továbbá Szentgotthárd és környéke területén zajlottak változatos programok.

Napjainkban sok szó esik a fenntarthatóságról, arról, hogy úgy biztosítsuk jelen társadalmunk szükségleteit, hogy közben megőrizzük a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára.

 Jelenleg a nem fenntartható életmód egyre fokozódó környezeti válságot okoz:

- elterjedt az azonnali sikerek és eredmények elérésének hajszolása,

- ez a rövid távú gondolkozást erősíti, csökkentve a felelősségérzetet a jövő generációk és életfeltételeik iránt,

- ez egyre több gazdasági, társadalmi és környezeti problémához vezet.

 

Melyek ezek a problémák?

 • A lakosság egyre távolabb került a megvásárolt termékek származási helyétől.
 • A vegyszermentes biotermékek keresése és választása helyett jellemző a konvencionális termékek fogyasztása.
 • Teljesen megszokott és elfogadott a helyi gazdálkodás esetében is az egyre növekvő mértékű növényvédőszer és         műtrágya-használat.
 • Nagymértékben kedvelt a külföldi üdülés.
 • Az úti célok megközelítésében a gépjármű használat a domináns.
 • A helybeli természetes anyagok tudatos használata kiveszőben van, illetve hiányzik, felváltották őket a mesterséges     termékek.

 

Kampányunk során igyekeztünk erősíteni a természeti értékek és erőforrások megőrzésére irányuló törekvéseket, népszerűsíteni a szabadidő helyi természeti környezetben való eltöltését a környezet megismerése, állapotának megőrzése és javítása mellett.

Népszerűsítettüka helyi termékeket, kiemelten a vegyszermentes termékeket, ösztönöztünk a természetes anyaghasználatra.

Kiemelt szempont volt a szabadidős területek környezetbarát megközelítésének (gyalog, kerékpárral, lóval, kenuval, tömegközlekedési eszközzel) propagálása.

12 iskolában voltak rendezvények: rendhagyó órák egy-egy hétig tartó kiállítással. Térségünkből a szentgotthárdi Arany János, a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű és a Magyarlak-Csörötneki Általános Iskola vett részt programokban.

Három megyében hirdettünk rajzpályázatot; Vas megyében kiemelkedően magas, 82 pályamű érkezett be, melyekből a Szentgotthárdi Színház aulájában rendeztünk be egy kiállítást.

13 kulturális rendezvényre, fesztiválra vonultunk ki sátrakkal, tablókkal, szórólapokkal, környezetvédelmi TOTÓ-kkal. A PRONAS Szentgotthárdon és Felsőszölnökön települt ki.

Nagyrákoson helyi termék versenyt szerveztünk, melyre több szentgotthárdi is benevezett.

Folyamatosan tartottunk műhelymunkákat, illetve fórumokat a helyi értékekről.

A rendezvények és az iskolai foglalkozások során elvégzett hatásosságmérés bebizonyította, hogy van igény és fogadókészség a környezettudatos, helyi értékekre figyelő életmódra.

A projekt zárásaként a PRONAS kihelyezett egy-egy figyelemfelhívó táblát Felsőszölnökön és Szentgotthárdon.  

 

 

 

 


Címkék:

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

 • Partnereink, támogatóink
 •