Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 04
  • 16
  • 2013

Átadták az új szentgotthárdi duzzasztót


2013. április 16-án -konferenciával egybekötve- hivatalosan is átadták az új szentgotthárdi duzzasztógátat. A projekt 85 %-ban az „Openwehr, duzzasztók átjárhatósága a határvidéki Rábán” keretében uniós támogatással készült, amelyhez további támogatást biztosított az osztrák és magyar állam, továbbá a burgenlandi és stájer tartományi kormányok.


A projekt teljes költsége az Ausztriában (Hohenbrugg, Reverencic) és Magyarországon (Szentgotthárd) megvalósult beruházásokkal 2.696.000 Euró, azaz kb. 800 millió Ft. Ebből a szentgotthárdi duzzasztó felújítására 1.193.000 Euró, azaz kb. 340 millió Ft-ba került.

Az eseményre – számunkra érthetetlenül – a PRONAS nem kapott meghívást, így csak véletlenül tudott jelen lenni a 13 órakor kezdődő helyszíni átadáson.

A magyar himnusz elhangzása után a magyar és osztrák meghívottak előtt ünnepi beszédet mondott Huszár Gábor Szentgotthárd város polgármestere, Nádor István a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság részéről, Sebestyén Péter a COLAS kivitelező cég igazgatója és Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről. Minden beszédet tolmács fordított az osztrák vendégek részére.

A szónokok méltatták a kivitelező munkáját, több árhullám levonulása ellenére, a projekt határidőre elkészült, az építkezés éppen 1 évig tartott. Köszönetet mondtak mindazon hivatalos és civil szervezetnek, akik részt vettek a duzzasztóval kapcsolatos munkálatokban. Huszár Gábor külön kiemelte a PRONAS több éves küzdelmét a Rába vízminősége javításának érdekében. Örvendetes, ha ma a Rábáról esik szó, akkor már nem a Rába-habzás a fő téma.

Az új duzzasztó egyaránt szolgálja az árvízvédelmet, a természetvédelmet, a vízi turizmust, a mezőgazdaságot, esztétikus megjelenésével Szentgotthárd egyik új látványossága. A tervek szerint kisebb vízerőmű is épülhet a műtárgy mellé.

A régi duzzasztó 100 évet élt meg, remélhetőleg az új is legalább 100 évig szolgálja az itt élőket.

 


Címkék: Rába

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •