Hírek Pronas Nyitott szemmel Közösségi kert Rába Hulladékégető Dokumentumok
  • 07
  • 28
  • 2011

Ahol a Rába ered


A szentgotthárdi Harmónia Egészségvédő Kör kirándulást szervezett július 26-án a Rába forrásához. Az egyesület vallja, hogy az egészség megőrzése egyet jelent a környezet védelmével és az aktív mozgással. Az ausztriai útra meghívást kapott a PRONAS, melyet örömmel elfogadtunk.


A szentgotthárdi csapat –megtöltöttünk egy nagy buszt- a Rába-szurdokon keresztülhaladva, Passail érintésével jutott el a folyó forrásához vezető gyalogos ösvény kezdetéhez.  Csörnyi Zoltánné rövid torna levezénylésével gondoskodott arról, hogy az izmok készen álljanak az igénybevételhez.  Erre szükség is volt, hiszen a Harmónia Kör tagjainak nagyobb része a nyugdíjasok közül kerül ki. Dicsérendő, hogy a hetedik X-en túl járók, továbbá a szép számban jelen lévő unokák is teljesítették a forráshoz vezető utat.

„A folyó eredetét látva úgy gondoljuk, hogy minden Rába-parti embernek legalább egyszer el kell jutnia a forráshoz, s fel kell töltekeznie a csodálatos, érintetlen természet energiáival, ahol valami megmozdul az ember szívében, valamiért magáénak érzi a csörgedező vizet.”- mondta az egész kirándulás motorja, szervezője, a Harmónia Kör elnöke, Pénzes Tiborné, majd így folytatta: „A kirándulásra kijelölt helyszínnél meghatározó volt számunkra az évtizedeken át tartó szennyezés elleni harc, melynek ma már látható eredményei vannak.

Soós Zoltán, a PRONAS elnöke mintát vett a forrás vizéből, s gyorsteszten vizsgálta az ammónium, foszfát, nitrit és nitrát tartalmat, a pH-értéket. Nem okozott meglepetést az eredmény: kiváló volt a víz minősége. (A PRONAS rendszeresen méri a fenti összetevőket Szentgotthárdnál is.)

Rövid pihenést követően megtöltöttük kulacsainkat, majd hazafele indultunk. Útközben megnéztük Weiz későbarokk kegytemplomát és Gleisdorf napelem-fáját.

Szentgotthárdra érve a Rába-hídon elővettük a forrásból származó vizet és beleöntöttük a folyóba, jelezve, hogy ez a vízminőség lenne követendő a folyó minden pontjánál…

A program a Magyarországi Szlovének Szövetsége támogatásával valósulhatott meg.


Címkék: Rába

Pro Natura St. Gotthard - PRONAS

Egy hely azoknak, akik Szentgotthárd élő környezete iránt tenni szeretnének.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás, azaz a PRONAS aktívan fellép Szentgotthárd és környéke környezeti problémáinak megoldásáért. Sikerrel küzdöttünk a heiligenkreuzi hulladékégető megvalósulása ellen, valamint a Rába és Lapincs vízminőségének javításáért. Közösségi kertünkben őshonos gyümölcsfákat nevelünk, programjainkkal a környezettudatos szemléletformálásra helyezzük a hangsúlyt.

További rövid leírás...

  • Partnereink, támogatóink
  •