Az ételintolerancia jellemzői

etelintolerancia_pic3

Mi az az ételintolerancia?

Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állnak. A nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása, illetve a megváltozott bélmozgás vezet a tünetekhez. Ezeknek kiváltója az, hogy a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy éppen teljesen hiányoznak a szervezetből. Így az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni, és az étkezés után több órával jelentkeznek az ételintolerancia első tünetei.

etelintolerancia_pic2

Az ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei változatosak, egyénfüggők, és az étel elfogyasztását követő néhány órával jelentkeznek. Leggyakrabban puffadás, hasmenés jellemzi, de a szénanátha, krónikus fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalom se ritka. Az ételintolerancia miatt jelentkezhetnek bőrproblémák, például pattanás, akné, vagy ekcéma.

Az egyik legismertebb ételintolerancia a laktózra irányul. Ezt a tejcukrot bontó enzimnek hiánya vagy elégtelen működése okozza, ami miatt a vékonybélben a tejcukor nem képes egyszerű cukrokká bomlani, ezáltal megváltozik a vastagbél bakteriális flórája. Ez erjedést okoz, gázképződéssel és puffadással, hasi fájdalommal jár. A laktózra irányuló ételintolerancia genetikai teszttel vizsgálható, melynek során a szájnyálkahártyáról vesznek mintát. Ennek segítségével kimutatható, hogy genetikailag fennáll-e a laktózérzékenység, vagy esetleg a későbbiekben megjelenhet-e.

Egy másik ételintolerancia a hisztaminnal kapcsolatos. A hisztamint nagyobb részben szervezetünk termeli, de élelmiszerek által is bevihetjük,  például a feldolgozott, füstölt húsok, az érett sajtok, a savanyúságok, vagy éppen egyes borok fogyasztásával. A hisztamin káros felszaporodását, ezáltal a kiváltott ételintolerancia elkerülését gyógyszerek segíthetik elő, például izomlazítók, vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, vagy antibiotikumok. Ezek segítik továbbá a hisztamin lebontásáért felelős a deamino-oxidáz enzim működését is, mert ennek hiánya vagy csökkent működése a hisztamin felszaporodását eredményezi a szervezetben, így allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. A hisztaminra irányuló ételintolerancia-teszt során ennek az enzimnek a koncentrációját mérik.

Az ételintolerancia kezelése

A kellemetlen tünetek miatt az ételintolerancia gyanúja esetén specifikus laborvizsgálat javasolt. Ez egyrészt terheléses, másrészt vérvizsgálatból áll. Például a laktózra irányuló ételintolerancia esetén laktóztartalmú terméket kell fogyasztania az alanynak, majd két órán át kilégzési méréseket végeznek. Ugyanis a laktázenzim hiányában a bélbaktériumok emésztik meg a laktózt, és az ennek során keletkező szén-dioxid így kimutatható. Az immunmodulált ételintolerancia vizsgálata során pedig a vérben lévő IgG szintet nézik. Az ételintolerancia vizsgálatok a tünetek kiváltásán alapulnak, így gyakran okozhatnak hasonló rosszullétet, mint otthoni fogyasztás során.

A kezelése nem bonyolult, valójában az ételintolerancia ellen a leghatékonyabban a tüneteket kiváltó ételek kerülésével lehet fellépni. Persze ha már jelentkeztek a tünetek, azokat a súlyosságtól függően kezelni kell, például a hasi fájdalmakat gyógyszerrel, az ekcémát krémekkel.

etelintolerancia_pic1

Az ételintolerancia és az ételallergia

Az ételintolerancia nem keverendő össze az ételallergiával. Utóbbi esetén a háttérben az immunrendszer áll, viszont az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételintolerancia jóval gyakoribb az ételallergiánál, és utóbbi veszélyesebb is: súlyos esetben halált okozó allergiás reakció is felléphet.

A tünetekben is van különbség. Az ételintolerancia emésztőrendszeri, ritkán bőrön látható tüneteket okoz, míg az ételallergia légzőszervi, emésztőrendszeri reakciókat vált ki. Az okozóik is mások: az ételintoleranciát főleg laktóz, glutén, kukorica, tojás és cukor váltják ki, az ételallergiát tej, tojás, halak és a (földi)mogyoró okozzák.

Tény az is, hogy ételallergiánál a szervezetből azonnali reakciót vált ki az allergén, míg ételintoleranciánál a tünetek jóval lassabban jelentkeznek. Valamint ételintolerancia esetén a tünetek az elfogyasztott étel mennyiségétől függnek, az ételallergiánál (ahogy a többi allergia esetén is) a mennyiség mindegy.

Mindkét esetben gasztroenterológiai szakrendelés során állapítják meg a betegséget. Fontos, hogy magunkat sose diagnosztizáljuk, hiszen puffadást, ekcémát, vagy nehéz légzést nem csak az ételintolerancia vagy ételallergia okozhatnak. A panaszok alapján ételintolerancia laborvizsgálat vagy nutritív allergiavizsgálat szükséges, amelyekből megállapítható, hogy ételintolerancia vagy allergia áll fenn, és mi okozza. Ezután az intoleráns vagy allergén anyagok bevitelének kerülésével a tünetek megszüntethetők, gyógyszeres és egyéb kezelés csak a jelentkező tünetek esetén szükséges. Az étrend kialakításában mindkét betegségnél dietetikus segíthet.